Brane Zorman: Field Frequency Flux

tivoliNedelja 19. Januar 2014, 19:19, park Tivoli (tivolski grad) in radioCona

Brane Zorman Field Frequency Flux
(in-­situ zvočni sprehod)

Prizorišče performansa, ustvarjenaga a podlagi zvočnih sprehodov (sound-walk) Field Frequency Flux je park kot prostor odmika od mestnega vrveža prezasičega z informacijami, kmunikacijo in drugimi dražljaji, kin as odmikajo od poslušanja.  Posameznik sredi parka vstopi v tišino in praznino zimske noči. Opremljen je z radijskim sprejemnikom, kot prevajalcem in lovilcem oddaljenih elektromagnetnih zvočnih vsebin. Na sprehodu se ulovljena sporočila spajajo z zvoki speče narave izven dosega urbanega področja in tako posameznika popeljejo k organski, zemeljski zvočnosti, ki vsebuje drugačno sintakso od vsakdanjega jezika. V lovljenju preseka oddaljenih elektromagentnih vsebin in atmosferskih zvokov narave se vzpostavlja prostor domišljije in oživljanje spominov v izvirno in intenzivno izkušnjo.

Field Frequency Flux
gradi na vsakdanji dejavnosti hoje in vsakodanjih zvokov na katere pogosto zaradi prekomerne zvočne onesnaženosti in dnevne rutine, nismo pozorni. V teh nepretencioznih dejanjih se udeleženec transformira v kompozitorja in slikarja, ki izbira, prebira in sestavlja zvočne slike in prostorske podobe v svojo lastno zgodbo (izkušnjo). Field Frequency Flux
je so-kreacija, dialog in povezava vzpostavljena na različnih ravneh; med udeležencem in naravo, udeležencem in zvočno krajino, ki ga obdaja ter hkrati med enotami vsakokratne vzpostavljene skupnosti. Je predstava, vzpostavljena kot odprto delo, v katerega je posameznik povabljen da jo ozavesti, dopolni, nadgradi ali transformira s (so)udeležbo.

Field Frequency Flux gradi drugačen gledališki dispozitiv ali ustaljene konvencije tega medija preobraža s podčrtovanjem odprtosti dogodka temelječega na kontingenci, mapiranju nekega specifičnega mesta kot vsakokratno spremenljivega odra z nepredvidljivim koncem. Na ta način postanemo nenadno sami del mesta, kjer se predstava/performans odvija, pri čemer nenehno drsimo med različnimi pozicijami: flaneurja, gledalca, poslušalca, performerja, soustvarjalca dogodka.

Field Frequency Flux je poseg v “fiziologijo” parka kot nekega specifičnega, skorajda utopičnega prostora v urbani krajini, še posebej zato ker namerno gradi začasno skupnost, prebudi občutek enotnosti in povezanosti ter na podlagi intenzivne izkustvene situacije inicira tudi drugačno percipiranje (prostora in zvoka), ki v soodvisnosti odpirata mnoštvo vstopov v sam gledališki dispozitiv. Je poskus srečanja, komunikacije brez jezikovnih sredstev, raziskovanja in izmenjave med udeleženci zasledujoč orkestracijo večerne zimske idile.

 • radioCona:StoryscapesSE

  FM sound art exhibition, live from Ljubljana, Slovenia

  LIVE STREAM:
  Sat 18 - Thur 23 Jan 2020, each day 6.33PM - 11.30PM (CET / UTC+1)
  direct stream link:
  http://tmp.si:8000/radiocona.ogg


  Live StreamLIVE STREAM

 • radioCona, produced by CONA, launched in 2008, is a platform that uses the radio frequency space in art contexts. FM frequency is understood as public space, explored from different perspectives and mediated through artworks audiobooks, programming and exhibitions. radioCona is intervention into public space.