Kathy Kennedy: Hmmm

lafontain kvadratSobota 18. januar 2014, 12:00, Središče mesta in radioCona

Kathy Kennedy: Hmmm
v sodelovanju z Pevskim zborom arhitektov Slovenije (in-­situ performans zvočne krajine v zanki z radiem)

Hmmm je zvočna instalacija/performans v velikem obsegu. Razvila se je iz akustične ekologije t.i.  zvočnih sprehodov (“soundwalk”), v katerem se s pomočjo radijskega prenosa sinhronizira nastopajoče. Je dolga linija napolnjena z brnečim zvokom, saj gre za interakcijo dveh posameznikom z radijskim sprejemnikom, ki prinese močno in izjemno realistično izkušnjo z zvokom.

Kathy Kennedy predstavlja projekt Hmmm na mednarodnih prizoriščih že od leta 2005. Vse različice projekta Hmmm vključujejo skupino udeležencev, ki se za trideset minut posvetijo mrmranju. Udeleženci so opremljeni s prenosnimi radii, iz katerih prihaja zvok mrmranja skupine iz pretekle različice projekta. Ta mrmrajoči zvok ima izjemno pomirjujoč učinek in deluje kot nekakšen organski sloj zvoka, ki prekrije urbano zvočno krajino. (V času izvajanja projekta se je že dogodilo, da so trgovci predvajali posnetek v svojih trgovinah in restavracijah.) Čeprav se zdi, da zvok prihaja iz vseh smeri in zato deluje vseobsegajoče, ta ni nikoli glasen. Ljudje se skozenj sprehodijo, kot v objemu nenehno spreminjajočih se zvočnih mešanic glasov. Radio je v delih Kennedyjeve navadno uporabljen kot podaljšek telesa, kot most od enega telesa k drugemu. Skozi izkušnjo zvočnega projekta Hmmm pričnejo meščani komunicirati na podlagi zvočnih, neverbalnih izhodišč in ne skozi utečeno statičnost, ki izhaja iz nasičenosti z informacijami. Sprehod skozi mesto tako pridobi nov pomen, okolje pa se, takoj ko kritično prisluhnemo, umiri.

Kathy Kennedy je zvočna umetnica, pevka, performerka, zborovodkinja, skladateljica in učiteljica petja. V svoji umetniški praksi se osredotoča na glas in na njegov preplet s tehnologijo. S serijo umetniških del z naslovom Sonic Choreographies je gostovala na mnogih mednarodnih prizoriščih. Kennedyjeva je dejavna tudi na področju community art-a, je ustanoviteljica digitalnega medijskega centra za ženske Studio XX v Montrealu in soustanoviteljica dveh inovativnih ženskih zborov Choeur Maha in Esther. Z umetniki Magali Babin, Nathalie Derome in Daniel Mace je leta 2009 pripravila začasno radijsko postajo Radio Jean-Talon, ki je oddajala 28 dni. Kennedyjeva tudi predava in vodi delavnice o veščinah poslušanja, akustični ekologiji in improvizaciji z glasom. http://www.kathykennedy.ca/

 • radioCona:StoryscapesSE

  FM sound art exhibition, live from Ljubljana, Slovenia

  LIVE STREAM:
  Sat 18 - Thur 23 Jan 2020, each day 6.33PM - 11.30PM (CET / UTC+1)
  direct stream link:
  http://tmp.si:8000/radiocona.ogg


  Live StreamLIVE STREAM

 • radioCona, produced by CONA, launched in 2008, is a platform that uses the radio frequency space in art contexts. FM frequency is understood as public space, explored from different perspectives and mediated through artworks audiobooks, programming and exhibitions. radioCona is intervention into public space.