radioCona:ICEbreakerFM / FM program torek

torek, 13. februarja, od 18.30

Jasmina Založnik, Irena Pivka, Brane Zorman Zapleši tudi ti, (17:50) / 2010
in-situ plesni performans

Ob Svetovnem dnevu plesa smo na izbranih lokacijah v srediču mesta Ljubljana pripravili plesno intervencijo, v kateri so plesalci, razpršeni po ulicah, izvajali usklajeno koreografijo, vodeno preko radijske frekvence 88.8 MHz. Kot povratna zanka se je na FM frekvenco sočasno posredovala situacija o dogajanju na lokaciji. Tako je radio deloval kot orodje izvajanje sinhronega plesa po ulicah in kot posrednik, predvajalec zvočne simfonije, obogatene s povratnimi informacijami iz prizorišča. Izhodišče intervencije je bil premislek o gibanju teles v javnem prostoru, preprostih in nezavednih ter občasno tudi uniformiranih protokolih, ki določajo naša gibanja, ter nas medsebojno povezujejo ali razločujejo.
Produkcija Cona. Povezava na video Zapleši tudi ti

Brane Zorman, Irena Pivka, Jasmina Založnik in udeleženci wolFMoon howling 2017
posnetek in-situ FM performansa,

Tuljenje volkov je eden najbolj sugestivnih in mogočnih zvokov narave. Ta oddaljeni zvok, nočne krajine, je čudovit in zastrašujoč hkrati. Volkovi s tuljenjem akustično markirajo teritorij in se znotraj krdela povežejo. Tulijo v jasni, mirni noči, najraje v obdobju somraka in na začetku noči. So takrat pogoji za transmisijo zvoka boljši?
Zborček je v snežnem metežu, na robo urbane krajine, pred rastlinjakom Tivoli, oblikoval volčje kardelo in se preiskusil z volčjim oglašanjem. Povezava na video in najavo dogodka.

Maria Papadomanolaki To begin is to follow on from [Začeti pomeni nadaljevati], (29:00) / 2014

To begin is to follow on from je navdihnila Tobačna, kompleks stare tobačne tovarne v Ljubljani. Delo se giblje na meji med radijsko oddajo in dokumentarno fikcijo, predstavlja raziskovanje mejnega prostora stare tovarne. Inserti različnih glasov in miniaturnih kompozicij prenašajo zvočne fragmente lokacije, naj gre za izmišljene, osebne, kolektivne, zgodovinske ali družbene, tiste iz sedanjosti, preteklosti ali prihodnosti.
Produkcija Cona, KC Tobačna 001 / MGML za FM razstavo radioCona: REuse MESTO: REuseRADIO.

Kathy Kennedy Hmmm …, (39:14) / 2014
in-situ performans v zanki z FM oddajanjem

Hmmm… je performans ali dogodek v velikem obsegu. Razvil se je iz akustične ekologije zvočnih sprehodov, pri katerih se nastopajoči sinhronizirajo s pomočjo radijskega prenosa. Je dolga linija napolnjena z brnečim zvokom, saj gre za interakcijo dveh posameznikov z radijskim sprejemnikom, ki prinese močno in izjemno realistično izkušnjo z zvokom.
Produkcija performansa v Ljubljani Cona, za FM razstavo radioCona: REuse MESTO: REuseRADIO, v sodelovanju s Pevskim zborom arhitektov Slovenije.

Pre:gon zime

Osrednji celovečerni koncertni dogodek zvočnih umetnic in umetnikov
20.00–22.00
Kino Šiška, dvorana Komuna ter prenos na radioCona 88.8 MHz in Radio Študent 89.3 MHz

 

Vasja Progar Študija RFI, (22:16) / 2014

Delo je zasnovano kot raziskava zvočnega potenciala radiofrekvenčnih motenj (RFI). Te predstavljajo izhodiščni material, iz katerega je z montažo in procesiranjem sestavljena zvočna kompozicija.
Produkcija Vasja Progar.

Jan Turk in Marko Batista Cave astronauts [Jamarska astronavta], (34:48) / 2016

Avtorja nadgrajujeta zvočno delo, ki nastaja s snemanjem in izvajanjem zvokov znotraj
site-specific akustičnega prostora kraške jame. Izkoriščanje akustičnih karakteristik naravnega habitata prepoznavata kot primarni kompozicijski element in s tem kot okolje za nastanek specifične elektro-akustične kompozicije. Skozi proces sta s snemanjem ustvarila zvočne zapise, v katerih nastopajo jamski zvoki vodnih kapljic, zvoki različnih naravnih materialov, najdenih v jami, in interventni zvoki elektronskega izvora iz naprav, ki sta jih prinesla s sabo v podzemlje.
Delo je nastalo v okviru radioCona:0.2425, premierna zvočna dela v produkciji Cone.

 • jezik

 • radioCona:Krajine pripovedi JV

  FM razstava v živo iz Ljubljane, Slovenia

  LIVE STREAM:
  sobota, 18. - četrtek, 23. januar, 2020 od 18.33 - 23.30 zvečer (UTC 0+1)
  povezava na spletni prenos:
  http://tmp.si:8000/radiocona.ogg


  Live StreamV ŽIVO

 • radioCona, platforma za uporabo radijskih frekvenc v umetniškem kontekstu, deluje od leta 2008. FM frekvence razume kot javni prostor in jih raziskuje preko različnih aspektov; od umetniških del, do galerijskih in FM razstav in avdioknjige. radioCona je intervencija v javni prostor.


 • OBVESTILO

  Arhivske informacije o radioConi (pred 2015) so na angleški strani.
 • Meta