radioCona:0.2425

FM razstava zvočnih del
od nedelje 28. 2. do četrtka 3.3. 2016, vsako noč od 18.16
FM 88.8MHz in www.radiocona.si
radioCona se bo pet dni zapored vklopila ob času, ki že tradicionalno upošteva obdobje somraka. Tokrat vsak večer okoli 18.16, ko nastopi navtični mrak (sonce je vsaj 6 stopnij pod horizontom) To je čas, ko je horizont še viden, a se že prižgjeo luči, čas, ko zasvetijo prve zvezde.

bohinj-modra_2_mala

Izbori kuratorjev:
Elena Biserna
Eric Leonardson
Francisco Lopez
Irena Pivka, Jasmina Založnik, Brane Zorman

Izpostavljamo: premiere del slovenskih umetnikov

program oddajanja (pdf)

program nedelja (pdf)

Umetniki: Agapea, Miha Erman, Andraž Magajna, Simon Macuh, Kaja Kraner / Alja Lobnik / Katja Kosi, OR poiesis (alias Petra Kapš), Jan Turk / Marko Batista, Samo Kutin, Boštjan Perovšek, Irena Pivka, Miha Tomšič / Borut Savski / Franc Cegnar, Zvonka T Simčič / Bogdana Herman / Silvana Paleti, Dušan Zidar, Brane Zorman, Mauricio Valdés Emeterio, Gilles Aubry, Justin Bennett, Colin Black, Christopher DeLaurenti, Chantal Dumas, Louis Dufort, Simohammed Fettaka, Anna Friz, Miguel A. García, Georg Klein, Eric LaCasa, Eric Leonardson, Francisco Lopez, Jay Needham, Novi_sad, Emeka Ogboh, Lee Patterson, Anna Raimondo, Pablo Reche, katrinem, Kim Suk-Jun, Jacob Kirkegaard, Raed Yassin, WR.

Enota 0.2425 označuje ostanek obhodnega časa Zemlje po ekliptiki, ki se uskladi v prestopnem letu. Tokratna edicija radioCona:0.2425 izpostavlja in premešča prav ta nezaznavni ostanek. Iz enote časa prestopa v prostor, prestopa k njegovi percepciji, dojemanju, zajemanju zvokov in komponiranju zvočnih krajin, ustvarjanju samoniklih naracij.

radioCona tudi tokrat bogati zimske večere, pri čemer posveča pozornost »prestopanju« (prestopno leto, prestop ali pregib dneva v noč, prestop od poslušanja k slišanju, od kratkočasnega k pozornemu), saj menimo, da je prav ‘prestop’ ključ do drugačne izkušnje.

Prestop razumemo tudi kot potencial, kot rezervo smisla ali odlagališče, ki se kopiči in transformira v enoto presežka, nezaznavnega spremljevalca našega bivanja. Enota 0,2425 označuje ostanek obhodnega časa Zemlje po ekliptiki, ki se uskladi v prestopnem letom.

Tokratna edicija radioCona: 0.2425 izpostavlja in premešča prav ta nezaznavni ostanek. Iz enote prestopa v prostor, prestopa k njegovi percepciji, dojemanju, zajemanju zvokov in komponiranju zvočnih krajin, ustvarjanju samoniklih naracij, čeprav predelanih in premeščenih. Ali pa prav zato, ker s predelavo, selekcijo in transformacijo te krajine dobijo novo podobo, nov pridih. Vabijo tudi nas, da se premestimo. Vabijo nas, da iz udobnih, znanih pozicij in položajev stopimo na vlak v neznano, prestopimo v svet biosonifikacij in postanemo čuječi popotniki. Tudi tokrat pozimi in po sončnem zahodu, da bi bil ta prestop mogoč in hkrati nežen, lahkotnejši.

________
Zasnova in koncept radioCona: Irena Pivka, Jasmina Založnik, Brane Zorman
Kuratorji: Francisco López, Eric Leonardson, Elena Biserna, Jasmina Založnik, Brane Zorman, Irena Pivka
Tehnično vodstvo: Brane Zorman, Marko Trstenjak
Besedila: Jasmina Založnik
Prevodi: Katja Kosi
Lektura: Melita Silič
Oblikovanje: Irena Pivka
Odnosi z javnostmi: Mojca Zupanič
Produkcija: CONA, 2016
S pomočjo: OE Oddajniki in zveze
Projekte CONE podpira Ministrstvo za Kulturo RS, program podpira Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo.
 • jezik

 • radioCona:Krajine pripovedi JV

  FM razstava v živo iz Ljubljane, Slovenia

  LIVE STREAM:
  sobota, 18. - četrtek, 23. januar, 2020 od 18.33 - 23.30 zvečer (UTC 0+1)
  povezava na spletni prenos:
  http://tmp.si:8000/radiocona.ogg


  Live StreamV ŽIVO

 • radioCona, platforma za uporabo radijskih frekvenc v umetniškem kontekstu, deluje od leta 2008. FM frekvence razume kot javni prostor in jih raziskuje preko različnih aspektov; od umetniških del, do galerijskih in FM razstav in avdioknjige. radioCona je intervencija v javni prostor.


 • OBVESTILO

  Arhivske informacije o radioConi (pred 2015) so na angleški strani.
 • Meta