O radioConi

radioCona, platforma za uporabo radijskih frekvenc v umetniškem kontekstu. FM frekvence razume kot javni prostor in jih raziskuje preko različnih aspektov; od umetniških del, do galerijskih in FM razstav in avdioknjige. radioCona je intervencija v javni prostor.

Umetniški projekt radioCona je bil lansiran 1.januarja 2008. Do sedaj je bila pripravljena serija FM in spletnih oddajanj, FM razstave, tematski diskursi, predavanja in delavnice.

radioCona s svojim mrežnim mednarodnim delovanjem, že osem let vpisuje Ljubljano na zemljevid prizorišč zvočne in radijske umetnosti. radioCona unikum v slovenskem umetniškem okolju in tudi širše povezuje domače in tuje umetnike, kustose in institucije, razpira in preči meje glasbenih, radisjkih, performativno izkustvenih in intermedijskih umetnosti.

radioCona oddajanje omogoča pristojna nacionalna agencije za regulacijo frekvenčnega prostora, s ciljem, da se tematizirajo uporabe javnega prostora kot javne dobrine v okviru obstoječe zakonodaje, in ponovno premisli ne-medijsko uporabo  radijsko frekvenčnega prostora.

avtorja in so-kuratorja: Irena Pivka, Brane Zorman
producentka in so-kuratorica: Jasmina Založnik
ko-kuratoriji: Francisco Lopez, Elena Biserna (2016) Jeff Kolar (2015) Anna Friz (2014), llari Valbonesi (RAS 2011),  Jadranka Ljubičič (2008 MNC)
zvočni inžinirji: Jan Turk, Marko Trstenjak (from 2010), Brane Zorman,  Jure Vlahovič (2008-2010)
glasovi: Saška Rakef, Jelena Ličanin, Helena Božič, Matic Munc, Gregor Kamnikar
produkcija: CONA institute for contemporary art processing
z različnimi koproducenti in partnerji.

PORTFOLIO radioCona (informacija v angleščini)

_____

V današnjem času se je pokazala potreba po ponovni reartikulaciji uporabe in zlorabe radijskega frekvenčnega prostora, tako v družbenem kot v samem umetniškem kontekstu. Zloraba v izključno propagandne namene (politične ali gospodarske) počasi, a vztrajno zajeda in razjeda ta prostor. Že v Brechtovih spisih je radio razumljen kot predhodnik interneta, mobilne komunikacije in drugih dvosmernih komunikacijskih tehnologij. Umetniška dela, ki zasedajo komunikacijsko tehnologijo, se navezujejo na lokativne medije in na umestitev teh dogajanj v umetniški in socialni kontekst. Preko serije FM in spletnih oddajanj, ter preko formiranja platforme radioCona, projekt misli rabo prostora radijskih frekvenc v umetniškem in širše družbenem kontekstu. Delo legalno in brez večjih proceduralnih zapletov, ki so bili značilni za prvo leto delovanja (2008), občasno dostopa do frekvenčnega prostora. Da je to mogoče, je bilo potrebno pridobiti sogovornika, nacionalnega skrbnika frekvenčnega prostora, za realizacijo projekta na FM frekvencah. Lokalno oddajanje prek FM frekvenc se zaradi širše distribucije vsebine istočasno tudi streama. Projekt se vzpostavi – aktivira občasno, za krajši časovni interval. Mobilni avdio studio menja lokacijo glede na vsebino in logistiko posameznega oddajanja, zajema zvoke okolice in mapira aktivne prostore. RadioCona deluje kot platforma za procesiranje, produciranje in razstavljenaje projektov sodobne umetnosti, ki prenesejo radiofonično distribucijo. Vsebino sestavljajo tudi spremljevalni dogodki; pogovori, okrogle mize, vodstva po razstavljenih projektih, pomemben del je tudi lastna produkcija sound art projektov in zvočnih krajin. V prihodnje se namerava radioCona še bolj posvetiti projektom, ki mislijo dvosmerni, preko radijske frekvence vsebinsko zastavljen prenos informacij. Ob tem ne gre za 1:1 (ena / na / ena) komuniciranje, temveč bolj za družbene sisteme komuniciranja, socialne protokole ter občasne skupnosti, ki se ob tem ustvarjajo in za interakcijo znotraj skupnosti v odnosu do sprožilca osnovne informacije.

 

 • jezik

 • radioCona:Krajine pripovedi JV

  FM razstava v živo iz Ljubljane, Slovenia

  LIVE STREAM:
  sobota, 18. - četrtek, 23. januar, 2020 od 18.33 - 23.30 zvečer (UTC 0+1)
  povezava na spletni prenos:
  http://tmp.si:8000/radiocona.ogg


  Live StreamV ŽIVO

 • radioCona, platforma za uporabo radijskih frekvenc v umetniškem kontekstu, deluje od leta 2008. FM frekvence razume kot javni prostor in jih raziskuje preko različnih aspektov; od umetniških del, do galerijskih in FM razstav in avdioknjige. radioCona je intervencija v javni prostor.


 • OBVESTILO

  Arhivske informacije o radioConi (pred 2015) so na angleški strani.
 • Meta