radioCona:ICEbreakerFM

Obletnica delovanja platforme radioCona razpira desetletno prizadevanje pri oranju ledine in taljenju ledu frekvenčnega prostora, ki tako postaja dostopnejši produkciji sodobne umetnosti in ponuja publiki možnost senzibiliziranja za poslušanje kompleksnejših zvočnih del.

radioCona:ICEbreakerFM
FM razstava zvočnih in radijskih del
nedelja, 11.–četrtek 15. feb, od 18.28.
FM 88.8MHz in spletni prenos

Povezava na  FM program  po dnevih.

 

Petdnevno oddajanje v obliki FM razstave je posvečeno prerezu desetletne produkcije platforme radioCona, ki je v našem prostoru opozorila na uporabo radijske frekvence kot javnega in galerijskega prostora ter ponudila nov polet udeleženim pri ustvarjanju in promociji zvočnih in radijskih del. Pomenljiv naslov ICEbreakerFM, kaže potencial frekvenčnega prostora, ki ga je Cona v kontekstu radijskih, kuratorskih in umetniških praks v teh letih »lomila« in razpirala.

Dela umetnikov: Amper-o-mat, Marko Batista, beepblip, Ali Bramwell, Špela Drnovšek, Anna Friz, Andrej Hrvatin, Gregor Kamnikar, Kathy Kennedy, Jeff Kolar, Konrad Korabiewski, Kikiriki, Volkmar Klien, Andraž Magajna, Simon Macuh, Udo Noll, OR poiesis, Maja Osojnik, Maria Papadomanolaki, Ronald Panza, Boštjan Perovšek, Vasja Progar, Daniel Premec, Irena Pivka, Alenka Pirman, Saša Rakef, Mili Sefić, Maja Smrekar, Saša Spačal (Agapea), Dejan Srhoj, Bojana Šaljič Podešva, Robertina Šebjanič, Igor Štromajer, Jan Turk, Jasmina Založnik, Brane Zorman.
Kurirajo: Petra Kapš, Irena Pivka, Jasmina Založnik in Brane Zorman

dogodka:

4-kanalna improvizacija na dveh FM frekvencah, ponovitev performansa iz leta 2015
Anna Friz in Brane Zorman
ponedeljek, 12. feb., 23.00–24.00
radioCona 88.8 MHz in Radio Študent 89.3 MHz

Pre:gon zime 
celovečerni koncertni dogodek zvočnih umetnic in umetnikov ob 10. obletnici delovanja platforme radioCona
torek, 13. feb., 20.00–22.00
Kino Šiška, dvorana Komuna
radioCona 88.8 MHz in Radio Študent 89.3 MHz
Amper-o-mat, beepblip, OR poiesis, Bojana Šaljič Podešva, Brane Zorman in skupinska improvizacija pod taktirko Boštjana Perovška

___

Prva leta delovanja so bila usmerjena predvsem v sistemske tematike (avtorske pravice, dostop do frekvenc, FM frekvenca kot javni in galerijski prostor). Danes projekt vzpostavlja pogoje za predstavljanje in ustvarjanje zvočnih del. Ustvarja pa tudi prostorske in časovne kontekste za poslušanje teh del, kar poudarjamo z umestitvijo vsakoletne FM razstave v nočni, zimski čas.

Večplasten pregled delovanja platforme radioCona je prikaz konceptualnih in izvedbenih strategij, nastalih v sodelovanju z domačimi in mednarodnimi ustvarjalci. Razstava je hkrati tudi priložnost za osvetljevanje pomena in še kako potrebna produkcijska platforma za ustvarjanje, predstavljanje in afirmiranje sodobne zvočne in radijske umetnosti pri nas ter vzpostavljanje odnosov z mednarodno sceno.

radioCona:ICEbreakerFM izpostavlja in umešča dela in zapise performansov, ki so bili koncipirani v kontekstu zvoka in radijske frekvence kot prostorske komponente. Izbrana dela se osredotočajo na področja akustične ekologije, transmisijske umetnosti, zvočnih sprehodov, različnih oblik mapiranja in intervencij v javni prostor, ki se nenehno premeščajo med urbanim in naravnim okoljem.

Začasno oddajanje je priložnost, da izostrimo čute za poslušanje, se potopimo v trajajoča, meditativna dela ter se prepustimo poetiki zvokov neznanih ali nezaznavnih okolij. Cona razpira in preči meje zvočnih in intermedijskih umetnosti, vzpostavlja prostor za srečevanje ustvarjalcev ter spodbuja interdisciplinarne raziskave.

___

Kuratorji FM razstave radioCona:ICE breakFM in zasnova zvočnega dogodka Pre:gon zime Petra Kapš, Irena Pivka, Jasmina Založnik, Brane Zorman
Organizacija zvočnega dogodka Pre:gon zime: Brane Zorman
Povezovalca FM razstave in zvočnega dogodka: Irena Pivka, Gregor Kamnikar
Tehnično vodstvo: Brane Zorman, Marko Trstenjak, Tina Kralj
Uvodnik: Jasmina Založnik, Irena Pivka
Prevodi v angleščino in slovenščino, jezikovni pregled: Urban Belina
Oblikovanje zloženke: Irena Pivka
Fotografije: Bojan Pivka, Irena Pivka, Dr. Pablo Clemente-Colon, Chief Scientist National Ice Center
Spletno oblikovanja: Vesna Bukovec, Irena Pivka
Partner FM oddajanja: RTV SLO OE Oddajniki in zveze
Partner spletnega oddajanja: Emanat
Partnerja zvočnega dogodka Pre:gon zime: Kino Šiška in Radio Študent
Partner performansa in zvočnega dogodka: Radio Študent
Partner: 3. program Radia Slovenije – program ARS
Producenta in organizatorja: Irena Pivka, Brane Zorman
Produkcija: CONA, 2018, www.cona.si
Program CONE podpira Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo, projekte podpira Ministrstvo za kulturo RS.

 • jezik

 • radioCona:Krajine pripovedi JV

  FM razstava v živo iz Ljubljane, Slovenia

  LIVE STREAM:
  sobota, 18. - četrtek, 23. januar, 2020 od 18.33 - 23.30 zvečer (UTC 0+1)
  povezava na spletni prenos:
  http://tmp.si:8000/radiocona.ogg


  Live StreamV ŽIVO

 • radioCona, platforma za uporabo radijskih frekvenc v umetniškem kontekstu, deluje od leta 2008. FM frekvence razume kot javni prostor in jih raziskuje preko različnih aspektov; od umetniških del, do galerijskih in FM razstav in avdioknjige. radioCona je intervencija v javni prostor.


 • OBVESTILO

  Arhivske informacije o radioConi (pred 2015) so na angleški strani.
 • Meta