radioCona:wolFMoon

rc_wolfmoon_2-copyFM razstava in dogodki
12. 1. – 19.1. 2016
FM 88.8MHz in splet radiocona.si ter dogodki na lokacijah

Program oddajanja (informacija v angleščini)
wolFMoon uvertura:  Četrtek 12. – Sobota 14.
FM exhibition:
Nedelja 15. Ponedeljek 16. Torek 17. Sreda 18. Četrtek 19.

Ob polni luni, imenovani volčja luna, se bo radioCona osem zaporednih noči vključila v času, ko nastopi noč. pdf.zloženka

Tuljenje volkov je eden najbolj sugestivnih in mogočnih zvokov narave. Ta oddaljeni zvok nočne krajine je čudovit in zastrašujoč hkrati. Volkovi s tuljenjem akustično markirajo teritorij in se znotraj krdela povežejo. Tulijo v jasni, mirni noči, najraje v obdobju somraka in na začetku noči. So takrat pogoji za transmisijo zvoka boljši?

Premierna dela umetnikov: Agapea, beepblip (Ida Hiršenfelder), Andrej Hrvatin, Petra Kapš (alias OR poises), Borut Peternelj(Amper-o-mat), Roberina Šebjanič, Miha, Turšič/Špela Petrič, Tea Vidmar/Ana Kravanja, Brane Zorman/Maja Smrekar

Izbor: Ximena Alarcon, Dinah Bird, Stéphane Claude, Richard Crow, Delia Derbyshire, Leif Elggren, Anna Friz, Mario Gauthier, Fernando Godoy, Magz Hall, Olivia Humphreys, GX Jupitter-Larsen, Konrad Korabiewski, Samo Kutin, Brandon LaBelle, Francisco López, Tumi Magnússon, Michael McHugh and Noizechoir, Mikel R. Nieto, Maria Papadomanolaki, Carlo Patrão, Boštjan Perovšek, Luka Prinčič, Jean-Philippe Renoult, Francois Tariq Sardi, tobias c.van Veen, Mark Vernon, Tao G. Vrhovec Sambolec, James Webb, Jana Winderen, Emiliano Zelada, Brane Zorman

Dogodki na lokacijah:
howling-wolf-brez-podlage_malawolFMoon uvertura 
petek, 13.1. ob 18:00, Rastlinjak Tivoli

 

 

antena1-copy-1-malaSleep koncert in ZVO.ČI.TI So.und.ing DUO 
dogodek v sklopu praznovanja Arts Birthday
torek 17.1 od 20.00, Kino Šiška, in frekvence 3. program Radia Slovenija – program Ars in radioCona
vstop prost

FM exhibition:

Radijski medij pogosto povezujemo s sanjami, asociacijami, nezavednimi procesi. Radio s svojo subtilno prisotnostjo povezuje prostore in ljudi, čase in prostore. Ujet med intimnim in javnim poslušalca in njegovo okolico prežema z neulovljivimi zvoki in raztelešenimi glasovi. Generira to, kar je Steve Connor poimenoval »slušno nezavedno«

kot korelat »optičnemu nezavednemu« Walterja Benjamina; se pravi, zavedanje »vsega, kar uho običajno ne zazna in ne prepozna, vendar kljub temu oblikuje občutke in zaznave.«Radio omogoča dostop do tistih plasti realnosti, ki so prostemu ušesu nezaznavne, in tako vzpostavlja vez med realnostjo in iluzijo.

Oddajanje že tradicionalno poteka pozimi. Razsežnost nočnega radijskega oddajanja poslušalce vabi k poigravanju s pozornostjo in nepozornostjo in k brisanju ločnice med zunanjostjo in notranjostjo. Tokratna radioCona FM razstava raziskuje sanjske pokrajine in oddaljene nočne krajine kot akustično, ekološko in filozofsko razsežnost, ki jih razkriva zvočna zaznava. Uvodne tri dni oddajanja posvečamo volčjemu tuljenju, v naslednjih petih dneh pa radiofonično tipamo skozi vmesne prostore med sanjanjem in budnostjo.

Prvi sklop programa razstave se osredotoča na sanjske pokrajine in zdrse med zavestnimi in nezavednimi stanji, ki prehajajo med budnostjo in pozabo, vztrajajo v vmesnih prostorih zavesti ter postavljajo pod vprašaj kognitivne procese – od sanjskih zgodb do nezaslišanih zvokov zaspanih teles, od tokov zavesti do raziskav poslušanja kot psihoanalitičnega orodja.

V drugem sklopu programa bomo raziskovali zvočne ekologije in oddaljeno poslušanje, s poudarkom na nočnih zaznavah. V okviru dveh omenjenih tematskih sklopov tokratna FM razstava predstavlja vrsto premiernih zvočnih del v kuratorskem izboru radioCona, izbor iz Dreamlands, ki ga kurirajo v Radio Arts, in izbor iz radijske serije Remote Series (dela za Skálar FM, za Soundproof na Radio National Australia), ki ga kurirata Anna Friz/Konrad Korabiewski.

Zasnova in kuriranje:  Elena Biserna, Irena Pivka, Brane Zorman s gostujočimi kuratorskimi izbori Radio Arts in Anna Friz/Konrad Korabiewski.
Zasnova in organizacija dogodka wolFMoon: Jasmina Založnik, Irena Pivka
Kuriranje in organizacija zvočnega dogodka Sleep Kocert: Brane Zorman
Mentorja: Elena Biserna, Brane Zorman
Tehnično vodstvo: Brane Zorman, Jan Turk, Marko Trstenjak
Besedila: Elena Biserna, Irena Pivka, Jasmina Založnik
Prevodi: Katja Kosi
Lektura: Melita Silič, Sunčan Stone
Oblikovanje: Irena Pivka
Spletno oblikovanje; Vesna Bukovec
Odnosi z javnostmi: Brane Zorman, Jasmina Založnik
Partnerji SLEEP KONCERT, Kino Šiška, 3. program Radia Slovenija – program Ars
Partnerji dogodka wolFMoon uvertura Botanični vrt, Univerze v Ljubljani
Partnerji residence: JSKD
Partnerji oddajanja: OE Oddajniki in zveze
Zahvala: Radio Arts, Sonus Locus, Sound Camp, Mark Vernon Radiophonia, Anna Friz
Produkcija: CONA, 2017, www.cona.si

Program CONE podpira Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo.

 • jezik

 • radioCona:Krajine pripovedi JV

  FM razstava v živo iz Ljubljane, Slovenia

  LIVE STREAM:
  sobota, 18. - četrtek, 23. januar, 2020 od 18.33 - 23.30 zvečer (UTC 0+1)
  povezava na spletni prenos:
  http://tmp.si:8000/radiocona.ogg


  Live StreamV ŽIVO

 • radioCona, platforma za uporabo radijskih frekvenc v umetniškem kontekstu, deluje od leta 2008. FM frekvence razume kot javni prostor in jih raziskuje preko različnih aspektov; od umetniških del, do galerijskih in FM razstav in avdioknjige. radioCona je intervencija v javni prostor.


 • OBVESTILO

  Arhivske informacije o radioConi (pred 2015) so na angleški strani.
 • Meta